pondělí 24. září 2018

Tana Frenchová: Na Věrnosti

Irskou spisovatelku Tanu Frenchovou jsem objevila již před několika lety, kdy jsem byla mou tetou požádána, abych jim doporučila nějakou knihu k otcovým narozeninám. K naším oblíbeným čtenářským požitkům patří především díla anglických spisovatelů, obzvlášť jejich detektivní tvorba. Agathu Christie máme nadečtenou a stejně tak vysledovanou na několik století dopředu, jistou dobu jsme fascinovaně poznávali tvorbu Ann Granger a velkou oblibu u nás měla i Veronica Stalwood, jejíž knihy se v českých zemích přestaly z nepochopitelných důvodů překládat. Jelikož v této době jsme měli už všechny knihy zmíněných autorek, chtěla jsem objevit něco nového. Těžko se vybírá po internetu, aspoň já mám ráda osobní přístup a ráda knihy vidím "naživo", přesto mi do oka padla prvotina Tany Frenchové, V lesích.
Musím říct, že kniha pro mě neznámé autorky ve mně vzbudila mimořádné nadšení. Autorčin styl je nadčasový a originální v množství detektivek, které zaplavují dnešní trh. Upoutá vás hned na prvních stránkách a nepustí vás, i když se budete blížit k závěru knihy.
A nejinak je tomu s její třetí knihou, jež nese název Na Věrnosti. Autorka opět využívá ich-formy a znovu nás přivádí do Dublinu, který svým surovým prostředím tvoří úžasnou kulisu pro psychologický detektivní román. Tana Frenchová nepotřebuje okázalé prostředí ani mnoho postav, aby vytvořila příběh, jenž vás zahalí a pohltí až do morku kostí. 
Na Věrnosti je ulice nacházející se na okraji Dublinu, jejíž obyvatelé nevyrůstají zrovna v růžovém a milujícím prostředí, jsou to životními osudy zkroušení lidé, kteří své neutěšené mládí a pokažené životy utápějí v alkoholu a chyby svalují na vše možné, jen ne na svou pohodlnost. A právě do tohoto prostředí se jednoho dne musí vrátit ztracený syn, Frank Mackey, jenž život na Věrnosti navždy opustil, jak se mylně domníval, v devatenácti letech. 
Frank Mackey našel své životní poslání v práci detektiva u tajných služeb, oženil se, rozvedl se a nyní se stará o svou dceru ve střídavé péči, když je odvolán svou mladší sestrou. V nedalekém domě jejich rodičů stavbaři objevili kufr, který patřil Frankově životní lásce Rosie. Mladé dívce, s níž se rozhodl v mládí utéct z ponurého Irska do Anglie, kde se chtěli vzít a žít svůj vysněný život. To se jim ovšem nepovedlo, jelikož v noci, kdy měli společně utéct, se Rosie na domluvenou schůzku nedostavila. Frankovi se téměř rozpadl svět. Domníval se, že ho Rosie opustila kvůli jeho rodině, která opravdu není normální, ale po dvaceti letech se dozvídá, že Rosie ho milovala a opustit ho v žádném případě nechtěla. 
Příběh se rozvíjí ve dvou rovinách. Frank občas vzpomíná na minulost a díky jeho vzpomínkám se Rosiina postava stává mnohem uchopitelnější a tím také tragičtější. Zdá se však, že vražda Frankovy první velké lásky se odehrává spíše na pozadí, zatímco autorka rozpoutává opravdovou psychologickou hru uvnitř malé komunity - Frankovy rodiny. 
Odlišné, takhle bych charakterizovala díla Tany Frenchové. Poutavé a charismatické. Fascinující a dokonale propracované psychologické romány, které rozvíjejí několik společenských témat. Ti, co nemají rádi detektivky, budou Tanu Frenchovou milovat pro její rozmanitost a neotřelost. Ti, co detektivky rádi mají, ji budou milovat pro její promyšlenost a odlišnost. Její jazyk má spád, je působivý a emocionálně nabitý. Nezbývá, než se v tomto nádherně barevném podzimním počasí zachumlat do pořádně chlupaté deky někde do rohu pohovky, uvařit si obrovský hrnek čaje nebo kávy, zapálit svíčky a nechat vítr skučet za okny a sebe nechat ponořit do ponurých irských uliček, jimiž vás bude doprovázet velmi charismatický hrdina v podobě nadmíru spravedlivého, přesto drsného policisty. 

Mé hodnocení: 85 %
velmi doporučuji
detektivka


Z obálky

Život Franka Mackeyho změnil v devatenácti letech jediný rozhodující okamžik. Jeho dívka Rosie Dalyová, s kterou měli v úmyslu společně utéct do Londýna, nepřišla na smluvené místo srazu v uličce Na Věrnosti.
Od té chvíle o ní Frank neslyšel.
Po dvaceti letech Frank stále žije v Dublinu a pracuje u policie na oddělení tajných operací. Se svou rodinou zpřetrhal veškeré vazby. Jednoho dne mu však zavolá sestra, že se našel Rosiin kufr...
Návrat do uliček dětství a dospívání vrhá Franka zpět do minulosti, vyvolává temné polozapomenuté vzpomínky, v jejichž spleti hledá stopy, aby rozluštil případ, který ovlivnil jeho celý dosavadní život.

O autorovi

Tara Frenchová (1973) vyrůstala v Irsku, Itálii, USA a Malawi a od roku 1990 žije v Dublinu. Vyučovala herectví na dublinské Trinity College a pracuje v divadle, filmu a dabingu. Za román V lesích (Argo, 2010) získala v roce 2008 cenu Edgara Allana Poea (An Edgar Award) za nejlepší první román. V roce 2008 vyšla další úspěšná a vysoce hodnocená Podoba (Argo, 2011). Její zatím poslední kniha Na Věrnosti byla v roce 2010 zařazena mezi deset nejúspěšnějších titulů roku deníku The New York Times a Tana Frenchová v ní opět dokládá své mistrovství psychologické detektivky. 

Název knihy: Na Věrnosti / Faithful Place
Autor: Tana Frenchová
Překlad: Petr Pálenský
Nakladatelství: Argo
Místo a rok vydání: Praha, 2012
Počet stran: 417

Žádné komentáře:

Okomentovat