sobota 26. prosince 2015

Star Wars VII

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, USA, 2015, 136 min
Sci-Fi/Dobrodružný/Akční/Fantasy
hodnocení: 83 % na ČSFD
mé hodnocení: 75 %
režie: J. J. Abrams

Ve čtvrtek 17. 12. 2015 přesně o půlnoci byla v České republice vysílaná premiéra sedmého dílu vele úspěšné ságy Star Wars. Vím, že psát o tom je poněkud pozdě, ale myslím, že v období vánočních svátků to tak ledaskomu ani nepřijde, poněvadž většina lidí má jiné povinnosti.
My jsme se této premiéry neúčastnili, protože bychom to jen těžko zkonsolidovali s prací, ale za to jsme se vydali na film v sobotu 19. 12. 
Těšila jsem se na to jako malá holka. Star Wars mám velmi ráda a jsem jejich velká fanynka, proto jsem byla velmi zvědavá na to, co přinese Lucasův film bez Lucase.
Sedmý díl ságy nese název Síla se probouzí. Je to název příznačný, poněvadž celé téma pojednává o tom, jak se síla Jediů vrací zpět a to skrze dva podivné hrdiny. Trochu divoké a popletené dívky Rey a hlavního zlosyna této trilogie, Kylo Rena (syna princezny Leiy a Han Sola). No a zde se musím pozastavit u své první výtky, co se týče Star Wars... Adam Driver v podání Kylo Rena, tedy vnuka lorda Dartha Vadera, v dílech 2-3 zosobněného Haydena Christensena. Ti z vás, co viděli celých 6 dílů Star Wars jistě dobře ví, jaké zosobněné zlo Darth Vader představoval. Byl nelítostný, smrtonosný, stvůrný. Také všichni dobře vědí, jaké charisma Hayden Christensen měl v této roli. Byl rozervaný, smutný, naštvaný, arogantní, zásadový, byl oddaný a milující a tím slabý, snad proto prohrál a dal se na stranu temna. Ale přesně zobrazoval to, co si pod pojmem zlo mnozí z nás představují. Ovšem Adam Driver tohle zosobnit nedokázal. Po několik prvních minut, kdy jsme netušili, kdo se pod maskou doopravdy skrývá, hrál svou roli dobře. Čišel z něj strach, samozřejmě vše dobře doplněno hudbou a kamerou, dokonce jsem se v některých sekvencích skutečně bála (přiznávám, mě není až tak moc těžké vylekat, ale to vůbec nemá s tím nic společného ;)). Jenomže potom, co si masku sundal... Myslela jsem, že se na místě rozbrečím. Kde jsou ty geny Anakina Skywalkera?? Kde je to zosobněné zlo? Kde je ta rozervanost? Kde je ta arogance a nelítosnost v jeho očích? Kde je sakra Darth Vader???!!! Ne, tohle opravdu nemůže být to drásající zlo, ten, před nímž se třese celá galaxie. To nemůže být ten rozervanec, ta chladná stvůra, která má být ostudou svých rodičů, nepřítelem všech a velitelem veškerého zla. Ale byl. A já se musela začít smát, protože jinak byste tohle nepřežili. Takže pokud jste čekali monstrózní odhalení "Michelangelovy skulptury", potom budete velmi, velmi, opravdu velmi zklamání. A to neříkám jen z pozice "holky", která se dívá na film kvůli "klukovi", ale proto, že to opravdu nevystihovalo onu podstatu zla, která byla ztvárněná celých 6 dílů.
Jinak se film podařil. V napětí jste byli od první scény až do poslední. Když jsem si začala myslet, že by to teď mohlo zvolnit, byla jsem na omylu. Akční scéna následovala další a další a J. J. Abrams, Lawrence Kasdan a Michael Arndt vám nedají oddechnout. Nemusíte se ovšem obávat, že je to ryze akční film, to by přeci Lucas nedopustil. Je to výpravný film s velmi dobrým příběhem, který se podařil. Samozřejmě až na pár drobností... Například to, že smrt (nebudu předvídat koho), je opravdu předvídatelná, protože daná scéna se v nespočtu filmů tolikrát opakovala, proto bych toužila po něčem více originálnějším, obzvlášť, když se jedná o Star Wars. Dále, bylo to samozřejmě pochopitelné, ale tolik, tolik moc se mi stýskalo po světelných mečích... A závěr? To byl druhý obrovský škraloup, kterého se tvůrci dopustili. Ne! Ne! A ještě jednou ne! Tohle se opravdu nedělá! Obzvlášť v tak velkolepých produkcích a dobře rozjetém příběhu...
Ano, všichni jsme věděli, že Luke se nakonec najde, ale cožpak to muselo být zrovna takhle? To si mohou dovolit režiséři a scénáristé málorozpočtových filmů, nikoliv však tvořitelé ságy o vesmíru. To bylo trestní! Nejlépe to vystihl divák, jež obsadil sedadlo kina po mé levici, a to hned několika větami: "To tam jako čeká celých 15 let?", "Dva roky! Dva roky! Dva roky!" No, skalní fanda Star Wars nejspíš nebyl z celého filmu nadšený, což bylo znát z jeho závěrečného rozhořčení, ale myslím, že to většinu odradit nemůže. Pokud jdete na Síla se probouzí s očekáváním, že uvidíte totéž, co jste viděli v předchozích 6 dílech, pak na to ani nechoďte. Tahle trilogie bude totiž jiná. Stejně jiná, jako byla trilogie 1-3, která se rapidně lišila od dílů 4-6. Dalším rozdílem je to, že J. J. Abrams není George Lucas. Přesto, dle mého názoru, se film může dobře zařadit za své předchůdce. Mě se to líbilo a už se nemůžu dočkat pokračování :).
Film také nepostrádá humor. Místy je trochu umělý nebo nepatřičný, nijak zvlášť tam ovšem nepřekáží. Také nové postavy se věrně zhostily své role a nic nepřehrávaly, tedy až na již zmíněnou kritiku Adama Drivera. A samozřejmě, ani zde nesmí chybět plechový hrdina a miláček v jedné osobě. Tím je tentokrát BB-8. Přesně takového mazlíčka bych nepohrdla mít doma :).






Žádné komentáře:

Okomentovat