sobota 24. června 2017

Cecelia Ahernová: Sběratel skleněnek

Cecelii Ahernovou znám jako autorku romantický příběhů. Když se mi tak do rukou dostala tato kniha, byla jsem velmi skeptická. Nebyla jsem si úplně jistá, zdali autorka romantických slaďáren bude schopna napsat knihu, která bude mít hloubku a nesplyne spíše do vod pokus-omyl. Nakonec jsem však byla mile překvapená.
Příběh nás zavádí do svébytného Irska, kde se s vámi život rozhodně nemazlí. Obzvlášť, když jste malý kluk, jemuž velmi brzy po narození zemře otec, vyrůstáte se samými bratry a matka má co dělat, aby vás všechny uživila. Musíte chodit do katolické školy, kde vás dennodenně tyranizuje velmi scholastický padre, jehož jedinou zábavou je buzerování svěřenců, dennodenně se musíte prát se staršími chlapci o pravdu a čest - v podstatě o přežití. Dodnes si pamatuji, jak jsme jako děti u babičky nebo u nás v bloku, pinkali do skleněných kuliček. Pamatuji si, jak mi otec koupil mé první skleněnky. Byly čiré, s barevnými, duhovými proužky uvnitř. Nosila jsem je všude s sebou. Na návštěvu, do školy, do obchodu, všude mě musely skleněnky následovat, protože jsem měla strach, že když je nechám doma bez dozoru, tak mi je někdo ukradne. Spolu s ostatními dětmi jsme se snažili kuličky vstřelit do dolíku v zemi, nebo jsme se snažili jeden druhého přestřelit. Ze mě se nakonec vášnivá sběratelka skleněnek nestala, ale z Ferguse Boggse ano.
Autorka velmi specifickým způsobem zpracovala téma odcizení a hledání svého já. Hlavními postavami jsou otec s dcerou. Dva lidé, kteří mají komplikovaný vztah. Otec se s matkou rozvedl velmi brzy a Sabrina vůbec netuší, proč. Až jednoho osudného dne má Sabrina získat odpovědi na své otázky, které si snad v úvodu příběhu nedokázala ani položit.
Příběh se odehrává ve dvou rovinách. V první sledujeme osudy otce, Ferguse, jenž nás svým vyprávěním provází dětstvím až po dospělost a doby, kdy se probouzí v nemocnici a jen těžce si vybavuje důvod, proč se tam dostal. Druhou rovinou nás provází dcera, Sabrina, které je do domu doručena sbírka otcových skleněk. Díky ním začíná pátrat po důvodech otcovy posedlosti a seznává, že svého otce vlastně vůbec neznala. Seznamuje se s jeho milenkami a bratry, seznamuje se s otcovým tajným životem a jeho vášní a posedlostí.
Kniha se velmi dobře čte. Je nápaditá, nikterak hysterická, překvapivá a dojemná. Je to příběh muže, který celý svůj život zasvětil skleněnkám a my se postupným pátráním, společně s jeho dcerou, vydáváme na cestu shledání. Sabrinino vyprávění je ohraničeno jediným dnem, dnem, díky němuž nalézá cestu ke svému otci. Přes všechnu bolest, kterou ji nechtěně způsobil, až k samotnému zjištění, kým ve skutečnosti byl a je.
Autorka vypráví spisovným, spíše popisným jazykem, kniha má přesto spád. Ze začátku se můžete trápit, ale rozhodně to nevzdávejte. Odměnou vám bude nápaditost, neotřelá zápletka, působivý závěr. Kniha velmi odlišná tomu, co jste doposud od této irské spisovatelky četli či viděli.

Mé hodnocení: 90 %
vřele doporučuji
společenské


Z obálky

Co když máte pouhý den na to, abyste pochopili, kdo skutečně jste?
Když Sabrina Boggsová v otcových věcech narazí na tajemnu sbírku, známý člověk s nímž vyrůstala se pro ni náhle stane cizincem. Nečekaná přestávka v jejich každodenních činnostech ji poskytne jediný den k odhalení tajemství muže, o němž si myslela, že ho zná. Během něj odhaluje vzpomínky, příběhy a také lidi, o jejichž existenci neměla ani tušení. Je to den, který navždy změní ji a všechny v jejím okolí. Někdy opravdu poznáte sami sebe jen tehdy, když vrhnete světlo na někoho jiného.

O autorce

Cecelia Ahernová se narodila a vyrůstala v Dublinu. Její dílo dnes vychází téměř v padesáti zemích a po světě se již prodalo přes čtyřiadvacet milionů výtisků jejích románů. Dvě z knih této autorky byly upraveny pro film. Spisovatelka vytvořila také několik televizních seriálů. Za své dílo dostala řadu ocenění včetně Irish Book Award for Popular Fiction za knihu The Year I Met You.


Název: Sběratel skleněnek / The marble collector
Autorka: Cecelia Ahernová
Překlad: Jana Novotná
Nakladatelství: Knihy Omega
Místo a rok vydání: Praha, 2016
Počet stran: 238

Žádné komentáře:

Okomentovat