pondělí 19. června 2017

Kathleen Tessarová: Sběratelka parfémů

Sběratelka parfémů je velmi chytlavé čtení. Byla to má první kniha, kterou jsem si dovezla do Prahy při mém stěhování, takže mi vyplňovala prázdné místo v metru, cestou do práce. Pokaždé, když jsem knihu musela odložit, těšila jsem se, až si přečtu, jak to s dotyčnými pokračuje. Autorka totiž nejen, že má hezký vyprávěcí um, ale rovněž vytvořila příběh, který je nabitý napětím. Poutavá dějová linka nás zavádí do dvou časových pásem. Do doby let dvacátých, v níž se setkáváme s mladičkou nenápadnou hrdinkou, jež je od samého počátku zahalená tajemstvím, kterým kupodivu zůstává zahalená i v samotném závěru knihy, a jejíž osud nabude velmi zajímavou cestu, když se v hotelu, kde je zaměstnána jako služebná, seznámí s podivuhodným Angličanem. Druhá časová linka nás zavádí do let padesátých, do Anglie a poté Francie, kde se seznamujeme s typickou upjatostí tehdejší vyšší společnosti. Do doby, kdy ženám byla přisuzována společenská role hospodyňky a pečovatelky, zatímco mužům byla přisouzena role živitele, kterému je nutné odpustit cokoliv.
Kathleen Tessarová zvolila velmi originální ústřední motiv příběhu - parfém. Jeho intimita spojuje oba celky příběhu lehkou pavučinkou, kterou za námi zanechává vůně a jeho stopy můžeme číst v celé knize jako poprašek, jehož složka je opodstatněná a intenzivní.
Kniha vypráví příběh cesty k nalezení sebe sama. Není o zázracích jako spíše o víře a důvěře. O tom, že nalézt směr své cesty není jednoduché, a i když z cesty sejdete, pochopíte, že se můžete na ni zase vrátit, ačkoliv je to těžké. Kniha vypráví o ztrátě, ale i znovunalezení. Je rozlučkou s pomíjivostí a oslavou osobitosti. Vypravěčka užívá spisovný a kultivovaný jazyk, příběh má spád a energii. Zbytečně neodbočuje, ba naopak: mnohé linie příběhů, jichž se dotkne mohla spisovatelka klidně rozvést dále. Jednotlivé kapitoly nejsou nikterak dlouhé, čímž se vyprávění rovněž uspíšilo. Hlavní postavy jsou velmi sympatické a evokativní, místy provokativní. Příběh Sběratelky parfémů bych vřele doporučila všem, kteří mají rádi kulturu francouzské provenience, art deco, zajímavé příběhy a neotřelé vyprávění.

Mé hodnocení: 85 %
doporučuji
společenský román




Z obálky

Londýn, 1955... Jaké to asi je, zjistit, že v kabelce cizí ženy je váš zapalovač, památka, která vám zbyla po tatínkovi? A k tomu účet z jistého hotelu ve Skotsku. Z hotelu, de právě pobývá váš manžel...
Právě se totiž stalo poměrně čerstvě vdané Grace Munroeové. A nejen to. Také jí přišel dopis z pařížské právnické kanceláře. Má přijet do Paříže, kde na ni prý čeká dědictví. Potíž je jenom v tom, že o žádné Evě d'Orsevové, která jí odkazuje nemalý majetek, Grace nikdy v životě neslyšela..
Rozhodne se však využít této šance, přijmout nabídku osudu. A ocitne se uprostřed záhadného příběhu klenoucího se přes propast času. Pátrání začíná v dávno opuštěné parfumerii skrývající nejen tajemství výroby originálních vůní, ale i jejich geniálního tvůrce a jeho vášní. Neobvyklý milostný příběh se zvolna začíná rozplétat. Vede nás do New Yorku dvacátých let, do kasín Monte Carla a zpátky do Paříže. 
Evina minulost je překvapivě spjata s Gracinou budoucností. Grace stojí před osudnou volbou. 
Okouzlující, přesvědčivý příběh, plný temných tužeb, dlouho pohřbených tajemství, potlačených vzpomínek a překvapivých odhalení, je právě tak plný vůní jako parfumerská dílna zapomenutého mistra. Rozeznívá nejjemnější tóny milostného vztahu múzou a umělcem, vypráví o obrovské síle paměti a nesmírné moci vůní.

O autorce

Kathleen Tessarová se narodila v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. Studovala na místní univerzitě a také na Carnegie Mellon University. V polovině druhého ročníku odjela do Londýna. Chtěla tam pobýt tři měsíce. Dopadlo to ale trošku jinak: zůstala příštích třiadvacet let.
Do psaní knih se pustila na popud svého přítele. A hned její první román, Elegance, se stal bestsellerem. Všechny další Kathleeniny knihy Innocence, Flirt, Debutante, stejně jako ta nejnovější, kterou právě držíte v rukou, se dočkaly právě takového úspěchu a obliby. Byly přeloženy do mnoha jazyků a prodávají se po celém světě.
V roce 2009 se Kathleen vrátila do Pittsburghu, kde nyní žije s manželem a synem.


Název: Sběratelka parfémů / The Perfume Collector
Autor: Kathleen Tessarová
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Metafora s. r. o.
Místo a rok vydání: Praha, 2016
Počet stran: 317

Žádné komentáře:

Okomentovat