úterý 30. května 2017

Diane Chamberlainová: Dvojí život

Diane Chamberlainová svůj román kompozičně rozdělila do tří částí. Jedná se o příběh tří silných žen, jenž autorka rozdělila do několika rovin - je nám vyprávěn skrze hlavní postavy, přičemž v druhé a třetí části se přidávají i výpovědi dvou postav vedlejších. S osudem hrdinky, jež v úvodu umírá a kolem níž se začíná celý děj motat, se seznamujeme prostřednictvím minulosti, čímž se snáze dostáváme do nitra celého příběhu. 
Autorka se ujala tématu, který mnohé z nás bohužel nepřekvapí, ale stále zůstává velmi ožehavým a nebezpečným: záměna miminek. Jak dalece je jednoduché zaměnit dvě novorozeňata, aniž by si toho kdokoliv všiml? A s tím souvisí další téma, které tak trochu zůstává v pozadí: složitost vztahů matka-dcera. Všechny jsme dcery a některé z vás jsou již i matkami, a tak každá z nás ví moc dobře, jak složitý tento vztah může být, zároveň jak je hluboký a nádherný. A kniha je jeho výpovědí.
Kniha je o ženách a pro ženy. Seznamujeme se zde s pěti postavami, která je každá naprosto odlišná. Jsou to silné charaktery, ale mě v tom tak trochu chybí lidskost: slabůstky, váhavé jednání, nerozhodnost, pochyby. Každá postava promlouvá svým vlastním jazykem, ačkoliv nijak výrazně osobitým. Diane Chamberlainová si vybrala promluvy pěti postav, které nám umožňují nahlédnout na danou věc několika očima. Ne všechno se totiž může zdát tak jasné, však i černá a bílá mají své odstíny. A možná zde mi chyběla trochu větší rozpolcenost mezi postavami, kterou tak trochu objevuji až v samotném závěru knihy. Tam, kde příběh graduje, se střetáváme s dvojím hlubším pohledem na věc. Leč mě to chybělo v průběhu celého příběhu. 
Dvojí život se mi četl moc dobře. Z autorčiny tvorby je to první dílo, s nímž se setkávám, a bez pochyby se jedná o autorku, která má již hodně zkušeností za sebou, poněvadž její rukopis je vypsaný, má spád, je nápaditý, děj posouvá kupředu na správných místech a dokáže nás držet v napětí hodnou chvíli. Příběh mohu vřele doporučit, ale jedná se spíše o oddechovou četbu, nežli hlubší analýzu konkrétního tématu. Takže pro ty, jež se chtějí hlouběji ponořit do jednotlivých motivů, doporučuji sáhnout po jiné četbě. Pro ty, jež se chtějí nechat unést poutavým příběhem a přečíst si o něčem jiném než o zamotaných vztazích mezi dvěma milenci, bude kniha zajímavým čtenářským požitkem. 

Mé hodnocení: 75 %
doporučuji
společenský román


Z obálky

Drahá Anno,
přečetla jsem si o Vás článek v novinách a pochopila jsem, že Vám musím napsat. To, co vám chci povědět, se těžko píše, ale vím, že pro Vás to bude ještě mnohem těžší. Tolik se omlouvám...
Nedokončený dopis je to jediné, co po sobě zanechala Noelle, dlouholetá blízká přítelkyně Tary a Emerson. Ani jedna nemůže uvěřit, že jejich kamarádka, která tak milovala život, zvolila pro odchod ze světa sebevraždu. Dopis je ale prvním vodítkem v řadě stop, které ukazují, že nebyla tou, za kterou ji všichni považovali. Noelle, která pracovala jako porodní asistentka, vždy zbožňovala děti, ale sama je prý mít nemohla. Nyní ale vyjde najevo, že porodila hned několik dětí. Co se s nimi stalo? A proč to před nimi tajila?
Emerson zavede pátrání až k šokujícímu odhalení, které se překvapivě dotýká jejích nejbližších. Bude lhát jako Noelle, aby nezničila štěstí své nejlepší kamarádky, anebo řekne pravdu a přivolá tím bouři? Citlivě napsaný román plný netušených zvratů portrétuje tři odlišné ženy, které spojila jedna dávná tragédie a jedno dítě, které mohlo patřit každé z nich - anebo také nikomu.

O autorce

Diane Chamberlainová patří k nejznámějším a nejoblíbenějším americkým spisovatelkám. Narodila se v Plainfieldu v New Jersey, studovala na univerzitě v San Diegu a několik let působila v nemocnici jako sociální pracovnice. Od roku 1992 se věnuje výhradně psaní. Je držitelkou řady ocenění, mimo jiné ceny za celoživotní dílo udělované čtenáři časopisu Romantic Times. 
Žije v severní Virginií s manželem a třemi nevlastními dcerami.

Název: Dvojí život / The Mildwife's Confession
Autor: Diane Chamberlainová
Překlad: Zdeňka Zvěřinová
Nakladatelství: Ikar
Místo a rok narození: Praha, 2016
Počet stran: 379

Žádné komentáře:

Okomentovat