neděle 28. května 2017

Saira Shah: Myšky v kuchyni

Emočně napjaté a působivé. Autobiografický román, který je však inspirován pouze příběhem autorčiny dcery, jež prodělala mozkovou obrnu, nikoliv životem samotných rodičů, jak autorka upozorňuje v samotném závěru knihy, přináší pohled na rodinu, jejichž vysněný život je narušen příchodem vážně nemocné dcery. Autorka velmi dobře popisuje vypjaté situace, které nastávají po sdělení diagnózy a s nimiž se musí mladý pár velmi záhy vyrovnat. Nic nezastírá. Bez příkras a syrově popisuje dojmy, emoce, vztahy, které hlavní hrdinku, jakožto matku těžce handicapovaného dítěte, obklopují. Na nic si nehraje a to je snad největší příděl této knihy.
Shaira Shah využívá svých zkušeností reportérky a také filmařky při niterné explozi hlavní hrdinky a při popisu francouzského venkova. Nehraje si na matku, jež dítěti hned od počátku chce obětovat vše, ale s holými fakty, tak, jak se to má, vybíhá vstříc svým čtenářům. Nezajímá ji, co si o ni budou matky, babičky, ženy, vůbec rodiče myslet. Protože ona se nebojí říct, z čeho má strach. Hlavní hrdinka se nebojí nahlas vzdát se své vlastní dcery, protože se sama nedokáže vyrovnat se svými pocity, láskou, kterou k dceři cítí a kterou by jen těžce opouštěla. Svůj zmatek tak trochu metaforicky převádí do prostředí, jímž se obklopuje, především do zchátralého baráku, který si se svým manželem pořídili v daleké Francii. Spjatost s přírodou ji tak trochu uzemňuje a díky ní nakonec získává pomyslnou sílu. 
Kniha je rozdělena do dvanácti kapitol, každá kapitola nese název měsíce, a my se tak seznamuje s prvním rokem života novopečených rodičů. Shaira Shah bravurně vykresluje pocity prvorodičky, jež je zasažená krutým osudem, a místy do příběhu zamotává i satiru a ironii. Matka hlavní hrdinky je přínosem opravdu obohacujícím a tak trochu slevujícím vůči vážnému tématu. Je sympaticky naivní, koketní, místy hloupá, ale nikdo nepochybuje o tom, že to myslí upřímně a z lásky, až na její vlastní dceru. Shah zde popisuje rozkol mezi rodiči. Mezi rodiči, kteří se bojí o budoucnost své dcery každý po svém. V mnohých chvílích jsem chtěla vykřiknout na Tobiase, který jako kdyby vůbec nebyl dotknutý hrůznou situací, v níž se také jeho nepatrným zapříčiněním ocitli. Ale autorka setrvává, popisuje, nehodnotí, jen poukazuje. A to je výtečné.
Knihy jsem se zpočátku trochu obávala, protože téma pro mě bylo příliš těžké. Ovšem když se začtete, nebudete zklamání. Sami si vytvoříte své názory, autorka vám dovolí nahlédnout do vašeho nitra a položí vám otázku, co vy? Jak byste se zachovali vy? Aniž by se vás vůbec chtěla zeptat nebo přímo zeptala. Svým nadhledem vás pohltí, zaujme, dojme. Vystavěla příběh tak, jak se jí osobně dotýkal, ale dokázala rovněž výtečně fabulovat. 

Mé hodnocení: 90 %
vřele doporučuji


autobiografický román


Z obálky

Anna jako šéfkuchařka moc dobře ví, že když něco člověk doopravdy chce, je třeba vše dokonale naplánovat. Když připravujete bešamelovou omáčku, musíte také přidat v pravou chvíli ty správné suroviny v přesném poměru. Jakmile tedy zjistila, že je těhotná, naplánovala si pro sebe, manželka a pro své dokonalé dítě úžasný život v Provence. Jenže osud přichystal pro Annu s Tobiasem noční můru. Dozvěděli se, že jejich dcerka Freya má poškozený mozek a nebude se vyvíjet mentálně ani fyzicky. Tobias odmítal takové dítě přijmout, ale Anna prostě nedokázala dcerku opustit. Rodina posléze skončila na poničeném statku v Languedocu, plném myší, a stala se magnetem pro všechny vyděděnce z okolí. Uprostřed krásné přírody, obklopena francouzskou chutí do života a gastronomií, se Anna pokusila dát do pořádku když ne svůj život, tak alespoň zanedbanou starou kuchyň na statku - svou novou svatyni. Čím více se ale snažila situaci zvládnout, tím více se jí vše vymykalo z rukou. Jednu věc však Anna ani Tobias neočekávali - jak hluboce nakonec Freya svou pouhou existencí jejich životy ovlivní.

O autorce 

Shaira Shah je spisovatelkou, reportérkou a tvůrkyní dokumentárních filmů. Narodila se v Londýně, ale vyrůstala v Kentu. V roce 1986 absolvovala University of London, kde se věnovala arabské a perské četbě na School of Oriental and African Studies. Její otec, stejně jako její bratr jsou oba dva spisovatelé. Část její rodiny pochází z Afghánistánu.
Shaira Shah Afghánistán poprvé navštívila ve svých jednadvaceti letech. Tři roky pracovala v Péšávaru, který se nachází v Pákistánu, na hranicích s Afghánistánem, jako reportérka přinášející zprávy o sovětské invazi v Afghánistánu. Pracovala také jako novinářka pro Channel 4 News. Po pětiletém manželství se švýcarským reportérem, s nímž se seznámila právě v Péšávaru, se manželství rozpadlo. 
Shaira Shah spolupracovala s Jamesem Millerem (velšský kameraman, producent, režisér a držitel několika cen, mj. pěti cen Emmy, jež byl v roce 2003 zavražděn), mj. na dokumentu Death in Gaza (česky Smrt v Gaze, 2004), za nějž v roce 2004 Shaira Shah vyhrála cenu BAFTA a v roce 2005 tři ceny Emmy. 
Shah nyní žije v Londýně a zároveň na francouzském venkově, společně se svým partnerem, novinářem a fotografem Scottem Goodfellowem, a jejich dcerou Ailsou, která se stala inspirací pro její knižní debut, autobiografický román The Mouse-Proof Kitchen (česky Myšky v kuchyni, 2013).

Název: Myšky v kuchyni / The Mouseproof Kitchen
Autor: Saira Shah
Překlad: Markéta Polívková
Nakladatelství: Motto
Místo a rok vydání: Praha, 2015
Počet stran: 341

Žádné komentáře:

Okomentovat