středa 24. května 2017

Antoine Laurein: Žena s červeným zápisníkem

Přitahují mě obálky knih. Obálky knih jsou v dnešní době důležitým prodejním artiklem, protože, ať už si nalháváme cokoliv, vzhled přitahuje a všichni dáme na první pohled. A u knih to není výjimka. Stejně jako není výjimkou, že se často necháme obálkou natolik unést, že už nevidíme, co je uvnitř. A tak často koupíme/půjčíme si knihu, která nás obálkou přitáhne, avšak obsah je někdy o ničem. Žena s červeným zápisníkem má svůdnou obálku. A na první pohled bych ji minula. Je totiž příliš romantická a já bych předpokládala, že je to jen takový obyčejný románek z červené knihovny. Pletla bych se...
Žena s červeným zápisníkem Antoina Lauraina je romantickou novelou o zvědavosti, touze, neznámu. Autor k nám promlouvá svěžím, poetickým jazykem. Jde rovnou k věci, bez sáhodlouhých popisů. Je přímočarý a pevný ve svém základu. Zvláštností jeho jazyka je i nepoužívání uvozovek, čímž čtenáře může trochu uvést v zmatek. Někdy jsem tak trochu byla zmatená i já a zpomalovalo to mé vnímání příběhu, když jsem v prvé chvíli nevěděla, kdo ke mně promlouvá: jedna z postav, a když tak která, či autorský vypravěč? 
Hlavním tématem knihy je hledání pravé lásky. O tom bylo již napsáno spousty děl. Tento příběh, přes všechno negativní, co se zajisté na knize dá najít, je nápaditý a tajemný. Žena, jíž byla odcizena fialová kabelka, upadne do kómatu. Promlouvá nám však skrze svůj červený zápisník. Knihkupec (mám obrovskou slabost pro prostředí a postavy točící se kolem knihkupectví) nalezne kabelku a zde již začíná fabulace. Kdo z nás, přiznejme si to rovnou, by si všiml odhozené kabelky a vůbec do ní nahlédl a chtěl zjistit, kdo je její majitelkou. Náš hlavní hrdina, domnívám se, že v mnohém k nám promlouvá sám autor, zpočátku splní svou občanskou povinnost a kabelku odnese na policii, tam jej ovšem zarazí ona nepatřičná a neosobní chvíle a hlavní hrdina se tak rozhodne, že ženu vypátrá sám. Trochu nadlidský úkol, když nemáte žádné indicie. Naštěstí, že má Laurent svou drahou, na mé poměry hodně vyspělou a drzou dceru, která ho v důležitých momentech zachraňuje a díky níž se děj posouvá zase dál. 
Autor využívá několik vypravěčských rovin. Promlouvá k nám prostřednictvím Laurentových zážitků, skrze sny, zápisky a názory Laury, naší záhadné ženy, a do toho se zaplétají i promluvy homosexuálního přítele hlavní hrdinky. 
Novela rozhodně neaspiruje na hlavní cenu "doporučené literatury", ovšem je neotřelá, zábavná, tajemná a svěží. Mě se četla velmi dobře, měla jsem ji přečtenou za jeden den, a až na strohost uvozovek mi na knize nic víc nevadilo. Vlastně ano - závěr. Proč musí hlavní hrdinka v úplném závěru k nám promlouvat skrz svůj deník, když si ho v celém příběhu vůbec nikdy nepsala, ba naopak, její Mám ráda... Bojím se... bylo mnohem přitažlivější a působivější než fádní deník? Je ale to oddychová četba, která se vám vleze do kabelky či kapsy. Bude výborným společníkem na dovolenou, mezi zkouškami, v létě k bazénu, na zahradu k dobrému vínu s ovocem, při nemoci do postele nebo prostě jen tak. Nejde o náročnou četbu, ale zvláštní autorovo pojednání vám může být velmi sympatické. 
Vřele vám doporučuji, nikoliv, pokud hledáte něco opravdu duchaplného a vážného. Ale kniha vás může jistým způsobem uhranout. 

Mé hodnocení: 65 %
doporučuji


romantická novela


Z obálky

Okouzlující a zamotaný příběh o tom, jak zvědavost téměř nepozorovaně promění pátrání po majitelce nalezené kabelky ve vášnivou lásku.
Bohémský knihkupec Laurent Letellier najde v jedné z pařížských ulic ukradenou dámskou kabelku. Neobjeví v ní nic, co by mu pomohlo identifikovat její majitelku. Přesto cítí, zejména poté co si prohlédne obsah tašky, silné nutkání začít tajemnou ženu hledat. Obzvlášť její červený zápisník v něm vzbudí zvědavost, která ho žene dál, přestože nezná ani její jméno. Podaří se mu ji mezi miliony Pařížanek najít?

O autorovi

Antoine Laurain se narodil v Paříži. Působí jako novinář, scenárista, je sběratel starožitností a autor pěti novel. V roce 2014 reprezentoval Francii na Evropské noci literatury. Kniha Le Chapeau de Mitterrandi (česky Prezidentův klobouk, XYZ 2017), poetický příběh odehrávající se v době, kdy byl prezidentem Françoise Mitterrand, získala ceny Prix Landerneau Découvertes a Prix Relay v roce 2012. Práva na vydání La femme au carnet rouge (Žena s červeným zápisníkem, XYZ 2016) byla prodána do dvanácti světových jazyků včetně angličtiny a titul se možná dočká i filmového zpracování. Dále je autorem novely Rhapsodie française.


Název knihy: Žena s červeným zápisníkem / La femme au carnet rouge
Autor: Antoine Laurain
Překladatel: Jiří Žák
Nakladatelství: Nakladatelství XYZ
Místo a rok vydání: Praha, 2016
Počet stran: 190

Žádné komentáře:

Okomentovat